Voltaj Regülatörü mü Akım Korumalı Priz mi?

Voltaj Regülatörü mü Akım Korumalı Priz mi?
Voltaj regülatörü mü akım korumalı priz mi sorusu sorunsuz ve sağlıklı bir elektrik kullanımı isteyenler tarafından merak ediliyor. Elektrik şebekesinde pek çok sebebe bağlı olarak dalgalanma meydana gelebilir. Bunun sonucunda ise eğer dalgalanmaya yönelik koruma cihazları kullanılmamışsa ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.
 
Voltaj Regülatörü Nedir?
 
Voltaj regülatörü nedir sorusuna basit tanımı ile gerilim seviyesinin otomatik olarak sabit değerde tutmaya yarayan araç olarak yanıt verilebilir. Her elektronik cihazın çalışması için belirli gerilim koşullarının sağlanması gerekmektedir. Düşük veya yüksek voltaj elektronik cihazlara ciddi zararlar verebilir. Gerilim dalgalanması sebebiyle devre elemanlarında zarar oluşması ancak voltaj regülatörü ile önlenmektedir. 
 
Elektrik ve elektronik sistemlerinde voltaj dalgalanmasının cihaza zarar vermemesi için voltaj regülatörü kullanılmaktadır. Kararsız şebeke koşullarının oluştuğu durumlarda sıklıkla gerilim dalgalanması meydana gelebilir. Bu dalgalanmalar küçük yapıda olduğunda çok sık sorun yaratmaz ancak yukarı ve aşağı yönde büyük dalgalanmalar meydana geldiğinde cihazlara ciddi zararlar verebilir. 
 
Bu türden durumlarda özellikle kritik yüklerin oluştuğu ve beslenme yaptığı yerlerde sabit çıkış gerilimi sağlanmalıdır. Voltaj regülatörleri girişine uygulanacak olan gerilim değişkenlik taşısa dahi çıkışından sabit gerilim alınacaktır. Değişken gerilim yüke uygulanmayıp ilk olarak regülatörden geçirilerek yüke uygulanmaktadır. Başka bir deyişle bu sayede voltaj regülatörü kullanmak bileşenlerin hasardan korunması için adeta bir set işlevi görmektedir.
 
Günümüz regülatörleri yüksek performansa sahip olan dijital kontrol devreler ve potansiyometre ayarlarını da gerekli kılmayan, kullanıcının çıkışı sadece tuşlar üzerinden kontrol sağlayabileceği devreler kullanmaktadır. Aynı zamanda regülatörlerin açma zamanlamaları ya da yanıt süreleri de hassas şekilde ayarlanabilmektedir. 
 
Akım Korumalı Priz Nedir?
 
Akım korumalı priz elektrik enerjisi ile çalışmakta olan cihazların yüksek akım ve voltaja maruz kalmasını önlemek amacıyla geliştirilmiş olan priz çeşididir. Temel olarak ani enerji dalgalanması sonucunda cihazın zarar görmesini engellemek görevi görür. Akım korumalı prizlerin dış görüntüsüne bakıldığında uzatma kablolarından farklı olmadıkları görülür. Standart prizlere göre en temel farkı bu prizlerde güç dalgalanması esnasında koruyucu etki göstermesidir. Özellikle standart prizlere kıyasla enerjinin daha dengeli şekilde dağıtılmasını sağlamak için idealdir. Yüksek enerji gerektiren cihazların çalışmasında da yine belirli bir noktaya kadar akım korumalı priz kullanımı tercih edilebilir. Dalgalanma halinde basit şekilde cihazlara bu akımı iletmeyerek koruyucu fonksiyon üstelenebilir. 
 
Voltaj Regülatörü ve Akım Korumalı Priz: Hangisi Seçilmeli?
 
Voltaj regülatörü mü akım korumalı priz mi sorusuna basit olarak voltaj regülatörü yanıtı vermek mümkündür. Voltaj regülatörleri genel yapıları itibariyle şebeke voltajında görülen ani voltaj düşmesini, yükselmesini ve benzeri tüm dengesizlikleri engelleyerek sabit voltaj çıkışı sağlar. Böylece voltaj yükselmesinin yanında voltaj düşmesine yönelik de cihazları tam olarak koruma altına alırlar. Voltaj regülatörleri ısıtma cihazlarından kombilere kadar hassas çalışma sistemine sahip tüm cihazlar için çok önemlidir. Akım korumalı priz basit yapıda olduğundan ufak voltaj değişikliğini algılayamaz. Bu durum ise hassas yapıda olan elektronik cihazlar için sorunlar yaratabilir. Voltaj regülatörü ise en ufak voltaj değişikliklerini bile algılayarak bunun önüne geçer. 
 
Akım korumalı prizler sadece yüksek voltajdan koruma sağlayabilir. Basit şekilde yüksek voltaj geldiğinde devreyi kesen yapıya sahiptirler. Düşük voltaja ya da sık olarak görülen voltaj dalgalanmalarına ise akım korumalı prizler herhangi bir çözüm sunmaz. Bu yüzden cihazlarınızı korumak ve tam anlamıyla koruma altında tutmak adına voltaj regülatörü tercihinde bulunmanız iyi bir seçim olacaktır. Bu sayede düşük, yüksek ve sık dalgalanmalara karşı korunabilirsiniz.