Elektrik Dalgalanması Nasıl Önlenir?

Elektrik Dalgalanması Nasıl Önlenir?
Elektrik Dalgalanması  Neden Olur ve Elektrik Dalgalanması Nasıl Önlenir
 
Tek bir elektronik cihaz veya elektrikli cihaz kullanmadan gününüzü geçirebilir misiniz? Sadece iş için değil, günlük yaşam için de elektrikli cihazlara büyük ölçüde güvenmeye başladık. Bu nedenle, onları potansiyel elektrik dalgalanmasıyla ilgili hasarlara karşı koruduğunuzdan emin olmak çok önemlidir.  
 
Elektrik kullanan her ev şimdi ve sonra elektrik dalgalanmaları yaşamaktadır. Henüz elektriksel aşırı gerilim korumasına yatırım yapmadıysanız, bunu en önemli öncelik haline getirmeniz gerekiyor zira bu olmadan, yalnızca bilgisayarınızda depolanan değerli verileri kaybetmekle kalmaz, aynı zamanda tüm elektrikli cihazları kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. 
 
Bu makalede, elektrik  dalgalanmalarının nasıl gerçekleştiğine, elektrik  dalgalanmalarından kaynaklı hasarın türüne ve elektrik  dalgalanması nasıl önlenir sorusunun detaylarına bir göz atacağız. 
 
Elektrik Dalgalanması Nedir? Nasıl Önlenir?
 
Elektrik dalgalanması nedir?
 
Eh, bu oldukça basit bir cevap. İsmine uygun olarak, voltaj dalgalanması veya geçici voltaj olarak da bilinen bir güç dalgalanması şeklinde tanımlanabilir. Pratikte ise kısaca voltajda çok kısa bir artışa ve bu olaya verilen genel tabirdir. Büyüklük, sadece birkaç voltluk küçük ölçekli bir artıştan, birkaç bin voltluk büyük ölçekli bir sıçramaya kadar oldukça büyük ölçüde değişebilir. Dalgalanmadaki bu varyans, bazı güç dalgalanmalarını neredeyse tespit edilemez hale getirirken, diğerleri felaket olabilir.  
 
Elektrik dalgalanmasının nedeni?
 
Elektrik dalgalanması konusunu örneklerle anlatmak daha yararlı olacaktır. Örneğin evinizi düşünün, bazen AC ve buzdolabı gibi yüksek güçlü elektronik cihazlarınızı açtığınızda elektrik dalgalanması meydana gelir bunun nedeni ise  cihazı açmak için normalden daha fazla güce ihtiyaç duyuyor olmasıdır. İhtiyacı karşılamakta zorlanan akım elektrik dalgalanması dediğimiz olayı gerçekleştirir ve güç olağan akışından sapma gösterir.
 
Bir elektrik dalgalanması, evinizin elektrik bağlantısındaki bir arızanın bir sonucu da olabilir. Elektrik şirketiniz ayrıca bakım ve onarım çalışmaları sırasında yanlışlıkla bir ani artışı tetikleyebilir. elektrik dalgalanmasının nadir bir nedeni de yıldırım çarpmasıdır çok nadir görülüyor olmasına rağmen, en ölümcül olan türüdür. Elektrik dalgalanması nasıl önlenir sorusuna dönecek olursak bu soruya en iyi cevap elektrik dalgalanması nedenlerini öğrenmekten geçiyor.
 
Elektrik Dalgalanması Nasıl Önlenir
 
Dalgalanma Kaynakları Elektriği Nasıl Etkiler
 
1. Evinizdeki İç Kaynaklar Elektriği Nasıl Etkiler
 
Elektrik dalgalanması nasıl önlenir bunun için önce evinizi gözden geçirmemiz gerekiyor. Evinizdeki iç kaynaklar, yaşayacağınız elektrik dalgalanmalarının % 80'ine kadar sorumludur ve bu da onları elektrik dalgalanmalarının en yaygın nedeni haline getirir. Motorlu ve kompresörlü elektronik cihazlar açıldığında veya kapandığında, diğer elektrikli cihazlara giden ve giden enerji akışını keser.   
 
Bu devre aşırı yüklenmesinin saç kurutma makineleri, alan ısıtıcıları, elektrikli el aletleri, HVAC üniteleri veya klimalar ve büyük ev aletleri ile meydana geldiğini sık sık göreceksiniz. Çoğu zaman, bunlar düzenli olarak meydana gelen ve elektronik pas veya yavaş ortaya çıkan ürün hasarı olarak adlandırılan şeye neden olan daha küçük ölçekli güç dalgalanmalarıdır. 
 
Evinizdeki dalgalanmalar nasıl önlenir
 
Elektrik dalgalanması nasıl önlenir sorusuna cevap olarak evimizde kullanılan gücü tahmin ederek hareket etmeli buna göre fazla güç gerektiren durumlarda gerekli tedbirler alınmalıdır.
 
2. Eski Elektrik Sistemleri Nasıl Etkiler
 
Dahili olarak kaynaklanan güç dalgalanmalarının bir başka nedeni, özellikle güncellenmiş kablolamaya sahip olmayan eski evlerde, eski elektrik sistemleri ve hatalı kablolamadır. 1990'lerden önce inşa edilen birçok ev, günümüzün standart bakır kablolarından ziyade daha ucuz alüminyum kablolamaya sahiptir. Artık eski alüminyum bağlantıların gevşeme eğiliminde olduğunu ve güç dalgalanmalarına neden olduğunu biliyoruz. 
 
Eski sistemlerden kaynaklı dalgalanmalar nasıl önlenir
 
Yapılması gereken ya komple sistemin değişmesi ya da bir voltaj regülatörü kullanmaktır. 
 
3. Yıldırım Düşmesi Elektriği Nasıl Etkiler
 
Ülkemiz genelinde yılda 5 milyondan fazla buluttan yere yıldırım çarpması tespit ediliyor. Yıldırım düşmesi, taktığınız elektrikli cihazları (bilgisayarlar ve televizyonlar gibi) anında mahvedebilecek büyük elektrik dalgalanmalarına neden olabilir. Yıldırım düşmesinden kaynaklanan elektrik, evinize kablo TV'niz veya uydu çanak kablonuz veya gelen telefon veya elektrik servis hatları aracılığıyla girebilir. 
 
Yıldırım düşmesi ile oluşan dalgalanmalar nasıl önlenir
 
Yüksek güç barındıran yıldırımlar ve onların yarattığı dalgalanmalar sadece voltaj düzenleyiciler tarafından önlenir bunun için kaliteli bir voltaj regülatörü temin etmek en iyisi olacaktır.
 
4. Düşmüş Ağaç Uzuvları, Araba Kazaları ve Vahşi Yaşam Elektriği Nasıl Etkiler
 
Elektrik hatlarını deviren ağaç uzuvları ve araba kazaları elektrik kesintilerine neden olabilir. Benzer şekilde, sincaplar, ve kuşlar gibi hayvanlar, bazen elektrik servisini deviren transformatörlere tırmanarak elektrikli ekipmanlara müdahale edebilir . Daha sonra, kamu hizmeti şirketi bir outage'den sonra gücü geri kazanmak için elektrik şebekelerini değiştirdiğinde, fazla miktarda elektrik elektrik sistemini sular altında bırakarak elektrik dalgalanmalarına neden olur.  
 
Güç Dalgalanmasının Tehlikeleri Hayatımızı Nasıl Etkiler
 
Genel olarak, elektronik ev aletleriniz 120 volt AC gücünü idare edecek şekilde tasarlanmıştır. Bunun nedeni, düzenli elektrik prizlerinin bu miktarda enerji sağlamasıdır. Ancak bir güç dalgalanmasıyla, voltaj 0-169 volt arasında dalgalanır. Elektronik cihazların bu kadar yüksek miktarda akım almaları durumunda hasar görmeleri doğaldır.
 
Bu en başta kontrol altına alınmazsa, tehlikeli bir kemer oluşturabilir. Bu yüksek voltaj kemeri, diğer cihazların ve kablolamanın ısınmasına, erimesine ve aşınmasına neden olabilir. En kötü senaryoda alev alabilirler.
 
Güç dalgalanmaları nasıl hasara neden olur? 
 
Türkiye'deki evlerin çoğu duvar prizini 220 voltluk bir sistemde inşa etmiştir. Bununla birlikte, bu, evinizden geçen 220 voltluk sürekli bir akışa seyretmez. Aslında olan şey, önceden belirlenmiş bir ritimde 0 volttan belirli bir volt tepesine yükselen ve düşen alternatif bir elektrik akımdır.
 
Küçük bir elektrik dalgalanmasından sonra cihazlarınızdaki hasarı fark edemezsiniz. Yine de, en ufak bir dalgalanma bile bir etki yaratır ve elektrikli cihazlarınızın ve elektronik cihazlarınızın ömrünü bir gün gizemli bir şekilde çalışmayı bırakana dek onu ölüme sürükler.
 
Elektrik Dalgalanması Nasıl Önlenir Voltaj Regülatörü (VR)
 
Voltaj regülatörü (VR), kendisine bağlı herhangi bir elektronik cihaza normal çıkış voltajı akışını korumak için kullanılan elektrik dalgalanmasını önleyen cihazdır. Mevcut dalgalanmaları yakalar ve yalnızca standart enerji seviyesinin yoluna devam etmesine izin verir bu sayede cihazınız olağan dalgalanmalardan korunmuş olur.
 
Nasıl Önlenir?
 
Elektrikteki dalgalanmalar, yetersiz güç düzenlemeleri ve yıldırımın neden olduğu elektrik dalgalanmaları gibi faktörlerin getirebileceği giriş akımının ani yükselişi ve düşüşüdür. Bir Voltaj Regülatörü, dalgalanmalar meydana geldiğinde doğru voltajı tespit etmek için bir servomekanizmalarını kullanır, böylece elektronik cihazlarınızı korumak için tercih edilen çıkış gücü seviyesini sabit tutar bu da bizim elektrik dalgalanması nasıl önlenir sorumuza kesin bir yanıt niteliği taşır.
 
Elektronik cihazlarımızın çoğu dalgalanmalara karşı hassastır. Bu nedenle, bir voltaj regülatörü kullanmak, cihazlarınızı yalnızca geçici dalgaların zararlı etkilerinden değil, aynı zamanda elektrik akımının sık sık yükselmesi ve düşmesinin getirdiği tahribattan da koruyacaktır bu neticede nasıl önlenir konusun aydınlanmaya başlıyor.
 
Voltaj Regülatörü ile Nasıl Önlenir
 
Voltaj regülatörleri (VR), elektronik cihazlarınızın sık sık elektrik dalgalanmasına veya voltajın ani yükselip düşmesine karşı hasar görmesini önler. Kısaca gücü elinde tutar ve sorunu kökünden çözümler.
 
Bunların yanı sıra voltaj regülatörleri; elektronik cihazlarınızda bilgisayarlar, düz ekran TV'ler, ses / video ekipmanları ve modern buzdolapları gibi yüksek düzeyde dalgalanma hassasiyetine sahip olarak bulunabilir.
 
Elektrik Dalgalanması Nasıl Önlenir Son 
 
Kısaca voltaj regülatörleri kullanılarak sağlayabileceğiniz bu işlem cihazlarınızı sağlıklı bir şekilde kullanmanıza olanak sağlıyor.