UPS mi, Voltaj Regülatörü mü?

UPS mi, Voltaj Regülatörü mü?
UPS mi voltaj regülatörü mü sorusu doğru elektrik kullanımı yapmak isteyenler tarafından önem taşıyor. Elektrik enerjisinin güç kalitesine dönük olarak meydana gelebilecek sorunlar, bilginin işlenmesini sağlayacak olan elektronik cihazlarda arızalara veya performans düşüklüğüne yol açabilir. Bu durum hem mal hem de sağlık açısından ciddi kayıpları beraberinde getirebilir. 
 
Elektronik Cihazların Korunması 
 
UPS mi voltaj regülatörü mü sorusuna geçmeden önce bu araçların neden kullanıldığını bilmek yararlı olacaktır. Elektrik şebekesinde ve güç dağıtım sisteminde sık olarak meydana gelen sorunların başında kısa ya da uzun süren gerilim dalgalanmasıdır. Hassas yapıya sahip olan elektronik cihazlar beslenme sağladıkları gerilimin belirli çalışma aralığında olması halinde sorunsuz çalışacaktır. Bu bilgiler cihazların üzerinde de yer almaktadır. Örneğin 220 V %10 etikete sahip olan bu cihaz 198 ve 242 V değerlerinde çalışabilir. Ancak bu değerlerin altında ya da üstünde kalan gerilimler cihaza zarar verecektir. Üretici olan firmalar satmış oldukları cihazların bu değerlerde kullanılmasını etiketler ile belirtir. Bu yüzden enerji değerlerinde ilgili rakamların sağlanması gerekir. Ancak şebeke hattında kaynaklanacak olan düşme ya da yükselme gibi dalgalanmalar sayıca yüksek değere sahip olduğunda elektronik cihaza zarar verebilecek ve cihazın kullanılmaz hale gelmesine yol açabilecektir. Bu durumda UPS ve voltaj regülatörü gibi araçlar kullanılmalıdır.
 
UPS Nedir? 
 
UPS tanımı itibariyle kesintisiz güç kaynaklarına verilen isimdir. Özellikle günümüzde sık olarak tercih edilirler. Temel olarak işlevi elektriğin kesilmesi halinde kendisine bağlanmış halde olan cihazların güç akışını sürdürmesidir. Bu amacının yanında ise beslemiş olduğu yükü gerilim değişimleri açısından da koruyabilir. Şebekede meydana gelen pek çok kalite sorununu UPS’ler izole etme özelliği gösterebilir. Böylece gerilimin stabil bir frekans değeriyle cihaza ulaşmasını sağlar. 
Şebeke gerilimi UPS cihazının giriş gerilimi için tanımlanmış olan çalışma aralığında bulunduğu müddetçe kritik yük UPS çıkışı kapsamında regüleli saf gerilim ile beslenmektedir. UPS’ye giriş gerilimi durduğunda ise yani elektrik kesildiğinde ya da UPS çalışma gerilim değerleri aralığının dışına çıkış yaptığında UPS çalışmasını kendi aküsü üzerinden devam ettirir. Akü destekli olarak çalışma süresi de modeline göre değişmektedir. UPS’lerin online çalışma yapısına sahip olan modelleri ise çift güç dönüşümü sağlamaktadır. AC gerilim bu modellerde DC gerilime dönüşür. DC gerilim ise akülerde sürekli olarak şarj altında tutulur ve cihazın çektiği enerji de aküden alınır.
 
Voltaj Regülatörü Nedir?
 
Voltaj regülatörü ya da gerilim regülatörü temel olarak voltajın düzenlenmesi için kullanılır. Farklı güçlerde kullanılabilir. Şebeke ile giriş geriliminin regüle edildiği cihazın arasında bulunur. Voltaj regülatörü yüksek ve düşük voltaj dalgalanmalarını kontrol altında tutarak cihaza bu dalgaların ulaşmasını basit ancak etkili şekilde engeller. Yüksek dalgalanmalarda da yine voltaj regülatörü beklenen performansı göstererek çalışma sağlar. Özellikle ucuz olmaları, bakım ve servis hizmetlerinin de çok olması voltaj regülatör çeşitlerini sık tercih edilir kılar.
 
 
Hangisi Seçilmeli?
 
UPS mi voltaj regülatörü mü sorusuna voltaj regülatörü şeklinde yanıt vermek için birden fazla sebep bulunmaktadır. Her şeyden önce UPS’ler çok pahalı ve bakımı da aynı şekilde masraflı olan cihazlardır. Herkes tarafından kullanım olanağı sunmadıkları için UPS’lerin tercih edildiği alanlar da kısıtlıdır. Buna kıyasla voltaj regülatörleri hem uygun fiyatlı hem de kolay şekilde bulunabilir. Enerjinin yüksek ya da düşük gerilimden uzak tutularak cihazların korunmasını sağlayan voltaj regülatörleri olası bir arıza durumunda da kolaylıkla tamir edilerek tekrar kullanılmaya uygun hale gelir.