Voltaj Regülatörü Arızaları Nelerdir?

Voltaj Regülatörü Arızaları Nelerdir?
Voltaj regülatörü arızaları konusunu 9 ayrı ana temelde işleyerek tüm arızaları incelemiş olmakla birlikte; voltaj regülatörü nedir, arızları nasıl anlarız ve regülatör arızlarını meydana getiren unsurlar nelerdir gibi işinize yarayacak birçok noktada sizlere bilgi vermiş olacağız. 
 
Voltaj regülatörü arızaları nelerdir sorusunun yanıtına geçmeden önce voltaj regülatörü nedir hızlıca ona bakalım.
 
Voltaj Regülatörü Nedir
 
Bir voltaj regülatörü nasıl çalışır bu soru voltaj regülatörü arızaları nelerdir sorusunun ana hattını oluşturmaktadır. Bir voltaj regülatörü, giriş voltajındaki veya yük koşullarındaki değişikliklerden bağımsız olarak sabit bir çıkış voltajı üreten ve koruyan bir devredir. Bu sayede bağlı olduğu cihazı koruyarak bazı kayıpların önüne geçmemizede bizlere yardımcı oluyor.
 
Voltaj regülatörleri, güç kaynağından elde edilen voltajı bir başka elektrikli parçalarla uyumlu aralıkta tutar.
 
Voltaj Regülatörü Arızaları Belirtileri Nelerdir?
 
Dikkat etmeniz gereken en önemli 3 voltaj regülatörü arızaları belirtilerini sizler için detaylıca hazırladık. Bu konu üzerinde yoğunlaşmanın en büyük faydası voltaj regülatörü arızaları nelerdir sorusunun aslında burada yanıtlanıyor olmasıdır. 
 
Arızalı bir voltaj regülatörü varsa, aşağıdaki beş semptomdan bir veya daha fazlasıyla karşılaşırsınız:
 
1. Bitmiş Pil
 
Arızalı bir voltaj regülatörü, gücünüze ciddi şekilde zarar verebilir ve çalışmayı durdurmasına neden olabilir. Voltaj regülatörü arızaları nelerdir sorusuna da kısmen yanıt olan bitmiş pil çoğu yerde karşımıza çıkmaktadır, akü kullanan cihazlar buna örnek olabilir. (Araçlar vb.)
 
Ama neden?
 
Voltaj regülatörü, sabit şarj voltajının ve gücünün ve diğer elektronik bileşenlere iletilmesini sağlar.
 
Yanmış bir voltaj regülatörünüz olduğunda, piliniz şunları yapabilir:
 
Yeterli verim almamak
Fazla güç harcama ve maliyeti katlama
Aşırı şarj voltajına maruz kalmak
 
Kısaca bir araç üzerinden gidelim; akü yeterli güç almazsa, akünüzün şarj çıkışı aracın elektrik sistemlerini çalıştırırken tükenir. Sonuçta, tüm şarj tükendiğinde, aracınızın aküsü ölür ve artık aracınızı çalıştıramazsınız.
 
Bu nedenle, arızalı bir piliniz veya bitmiş bir piliniz olduğunda, en kısa sürede bir tamirciye başvurun. Arızalı olanın voltaj regülatörünüz mü yoksa başka bir elektrikli bileşen mi olduğunu teşhis etmelerine izin verin. Ek olarak, tamirci yeni bir bataryaya ihtiyacınız olup olmadığını size bildirecektir.
 
2. Titreşen veya Kararan Işıklar
 
Muhtemelen, arızalı bir regülatörle ilişkili en yaygın belirti, titreyen, kararan veya yanıp sönen ışıklardır. Voltaj regülatörü arızaları nelerdir sorusuna tekrar dönecek olursak bu sefer cihazınıza yeterli gücün iletilememesi ile karşımıza çıkıyor. 
 
Daha spesifik olmak gerekirse, bir araç için şunları fark edebilirsiniz: 
 
Farlar, siz hiçbir şey yapmadan parlak ve loş arasında dalgalanır
Uzun huzme beklendiği gibi çalışmıyor
İç ışıklar titremeye başlar
 
Tabii bunlar sadece araçlar için geçerli değil, araçlar gibi birçok cihaz için bu maddeler geçerlidir. Bu noktada voltaj regülatörü arızaları nelerdir sorusu için herbirini şekillendirmek mümkündür.
Bu işaretler genellikle üretilen çıkış voltajını düzenleyemeyen hatalı bir voltaj regülatörünü gösterir. Ve bu işaretlerle karşılaşırsanız, işler kötüye gitmeden önce voltaj regülatörü sorununu çözmek için aracınızı yakında profesyonel bir tamirci tarafından kontrol ettirin.
 
3. Arızalı Gösterge Kümesi
 
Arızalı bir regülatörün kolayca gözlemlenebilen bir başka belirtisi, cihazınızda varsa arızalı gösterge tablosudur. Voltaj regülatörü arızaları nelerdir sorusuna en hızlı yanıtı cihazın kendisi vermektedir. Bu konuyu da araçlar üzerinden işleyerek daha pratik hale getirelim.
 
Voltaj Regülatörü Arızaları Nelerdir Gösterge Paneline Göz Atın
Bir gösterge tablosu, gösterge panelinizdeki farklı göstergelerden ve uyarı ışıklarından oluşur.
 
Gösterge tablonuz şunları içerir:
Hız
Takometre
Yakıt göstergesi
Sinyal göstergelerini çevirin
Park freni lambası, kontrol motoru lambası gibi uyarı ışıkları
 
Kontrol paneli gösterge tablosunun doğru çalışması için belirli miktarda giriş voltajı gerekir. Voltaj regülatörü hasar gördüğünde, gösterge tablosu doğru miktarda giriş voltajı alamayabilir. Sonuç olarak, gösterge panelinizde titreşen göstergeler fark edebilirsiniz veya daha da kötüsü, tamamen çalışmayı durdurabilir. Voltaj regülatörü arızaları nelerdir denildiğinde tüm cihazlar için önemli olan şeyin yani gücün akışını incelemek gerekir. Ek olarak, gösterge paneliniz de gösterge voltaj regülatörünüz arızalı olduğunda düzensiz davranabilir.
 
Voltaj Regülatörü Arızasına Nedenleri Nelerdir?
 
Voltaj regülatörünüzün çalışmaya başlamasının veya arızalanmaya başlamasının birçok farklı nedeni olabilir.
 
Voltaj Regülatörü Arızaları Nelerdir 
 
Voltaj regülatörü arızaları nelerdir konusuna geçmeden önce son olarak regülatörü arızaları sebeplerini inceleyelim. 
 
Voltaj regülatörü arızasının birkaç yaygın nedeni şunlardır:
 
Hasarlı topraklama teli
Korozyona uğramış veya yıpranmış akü terminali
Gevşek pil bağlantısı
Bazı elektrikli bileşenlerin aşırı ısınması
 
Voltaj regülatörü arızaları nelerdir sorusuna cevap arayan kişilerin mutlak suretle nedenlerini bilmesi gerektiğine inanıyoruz. Şimdi sırada Voltaj regülatörü arızaları nelerdir konusuna geçiş yapalım.
 
Voltaj Regülatörü Arızaları Nelerdir 
 
Regülatör Arızaları 
 
Voltaj Regülatörü Arızaları Nelerdir sorusunun cevabı vereceğimiz bu kısımda temel konuları esas alarak 5 adet arızayı sizler için derledik. Voltaj regülatörü arızaları nelerdir konusundan sonra ise Voltaj regülatörü arızaları korunma yolları ve Voltaj regülatörü arızaları değişim işlemlerine değineceğiz.
 
1. Negatif voltaj nedeniyle arıza veya arızaları nelerdir ?
 
Voltaj regülatörü arızaları nelerdir sorusunun ilk cevabı negatif voltajdır. Derecelendirmeyi aşan negatif bir voltajın üretildiği ve çıkışta yok edildiği bir arıza modelidir.
 
IC içindeki ESD koruma elemanı tahrip olduğundan meydana gelen bu regülatör arızları birçok kullanıcıya sorun çıkartmıştır.
 
Negatif voltajın nedeni, LDO'nun çıkışı kartın dışındaki bir kabloya yönlendirilirken kablonun kısa devre yapmasıdır. Voltaj regülatörü arızaları nelerdir sorusuna vermiş olduğumuz negatif voltaj arızası aslında bu şekilde doğar.
 
Kablo ne kadar uzun olursa, endüktans o kadar büyük olur, bu nedenle endüktif akım nedeniyle negatif bir voltaj oluşur.
 
2. Voltajının tersine çevrilmesi nedir?
 
Voltaj regülatörü arızaları nelerdir sorusunun ikinci cevabına gelecek olursak, çıkışın kalan yükü sebebiyle giriş ve çıkış tersine çevrilme ihtimali  doğar. Bu olay neticesinde akım çıkış FET'inin gövde diyotu aracılığıyla çıkış tarafından giriş tarafına geriye doğru hareket eder. Bu da Voltaj regülatörü arızaları nelerdir  sorusuna akımın tersine akması şeklince bir cevap hakkını bizlere tanır.
 
Voltaj regülatörü arızaları nelerdir dediğimiz zaman akımın yön değiştirmesi ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkar bu noktada şunlar büyük önem arz etmektedir:
 
Gövde diyotlarının kısa devre arızası
Giriş hatası nedeniyle sekanssız uyumluluk
 
3. Overshoot sonraki cihazı yok eder!
 
Voltaj regülatörü arızaları nelerdir sorusunun bir diğer cevabı olan overshoot meselesine hızlıca bir göz atalım. Giriş beslemesindeki ani dalgalanmalar ve yük akımındaki ani düşüş, çıkış voltajının aşılmasına neden olur. Aşınmayla birlikte Voltaj regülatörü arızaları meydana gelir.
 
Aşım voltajları genellikle yük cihazının dayanım voltajını aşar ve kırar.
 
4. Doygunluktan dönüş nedir?
 
Voltaj regülatörü arızaları nelerdir sorusunun bu cevabını araçlar üzerinden değerlendirmek daha anlaşılır olacaktır. Otomotiv sistemlerinde, akü voltajındaki dalgalanma aralığı ve dalgalanma hızı yüksektir, bu da daha büyük bir aşım ile sonuçlanır.
 
5. Hafif yüklerde voltaj artışı nedir?
 
LDO'lar akımı batıramadığından, çıkış voltajı hafif veya yüksüz olarak kaldırılabilir.
 
Bunun nedeni, kaçak akımın akım tüketimini aşmasıdır. Diğer maddelerde olduğu gibi voltaj artışı Voltaj regülatörü arızaları nelerdir sorusuna yanıt vermektedir özellikle kaçak akım büyük riskler taşımaktadır.
 
Voltaj Regülatörü Arızaları Nelerdir Nasıl Önlenir? 
 
Voltaj regülatörü arızaları nelerdir sorusuna yeterli cevabı verdiğimizi düşünerek son olarak Voltaj regülatörü arızaları nasıl önlenir buna değinelim. Bu nokta, olası tüm arızları bilerek bunların oluşmasını önleyecek tedbirler almaktan geçer. Tüm bağlantı ve gücü kontrollü bir şekilde temin edip voltaj regülatörünü bu şekilde kullanmaya başlamak ve akabinde testlerini doğru bir şekilde uygulamak gerekir.