Kombi Regülatörü Ne İşe Yarıyor? Şart Mı? Nasıl Bağlanır?

Kombi Regülatörü Ne İşe Yarıyor? Şart Mı? Nasıl Bağlanır?
Kombi regülatörü ne işe yarıyor sorusu özellikle kombi kullanıcıları tarafından doğru şekilde yanıtının alınmasını gerektiriyor. Sonbahar ve kış ayları başta olmak üzere kombi kullanımı oldukça yaygın olduğundan elektrik dalgalanmaları meydana gelebilir. Kombi regülatörü ise tam olarak bu durumlar için işlev görür.
 
Kombi Regülatörü Nedir?
 
Kombi regülatörü temel olarak elektrik dalgalanmalarının cihaza zarar vermesini önlemek için kullanılmaktadır. Şebeke elektriğinde dönemsel ya da düzenli olarak elektrik dalgalanmaları meydana gelebilir. Bu dalgalanmalar pek çok elektronik cihazda olduğu gibi kombiler için de ciddi arızalara yol açabilir. Arızaların en başında ise dalgalanmaya bağlı olarak anakartın yanması veya benzeri arızalar görülür. Kombide anakart arızası çoğunlukla tamir edilmektedir ancak elektrik dalgalanması sebebiyle arıza meydana geldiyse bu durumda sonradan da yine arıza göstermesi mümkündür. 
 
Bu sebeple kullanıcı hem kombiyi tam olarak kullanamayacak hem de sıklıkla arızalar ile karşı karşıya kalacaktır. Kombi regülatörü ise cihazın voltaj dalgalanmalarına karşı korumak için işlev görmektedir. Bunun sonucunda da dalgalanmaya karşı koyarak kombi kartının bozulmasını veya yanmasını önler. Böylece kombi regülatörü kullanmak şart mı sorusuna da evet yanıtı verilir. 
 
Kombi Regülatörü Nasıl Çalışır?
 
Kombi regülatörü çalışma sistemi voltaj dalgalanmasına yöneliktir. Bu kapsamda bağlı bulunduğu cihaza gelecek olan düzensiz şebeke voltajının içinde bulunan röleler ve ayrıca mikro işlemcili elektronik kartla standart akım düzeyine indirgeme yapmaktadır. Böylece gerilime bağlı olan arızalanmaların da önüne geçilir. Voltaj yüksek gelmiş olsa bile cihaz yüksek voltajı tutup normal voltaj değerlerine çevirdiği için değişen voltaj değerlerine anında cevap vermektedir. Eğer çıkışta yüksek voltaj okuması yaparsa içinde yer alan koruma ünitesi çıkışı anında keserek kombi anakartının zarar görmesini engeller. 
 
Kombi Regülatörü Nasıl Bağlanır?
 
Kombi regülatörü bağlantısı için öncelikle bilinmesi gereken konu çok dikkatli bağlantının kurulmasıdır. İlk olarak ev ya da işyerinin tüm sigortaları kapalı konuma getirilmelidir. Sonrasında ise kombi sıcak su ayar butonları da kapatılmalıdır. Kombi sigortası indirilerek cihaz ile elektrik bağlantısı tamamen kesilmiş olmalıdır. Kombi regülatör montajı için sonraki adımda kombi kablosunun sigortadan ayırma işlemi gelir. Regülatör cihaz ise kombiye yakın bir konuma monte edilmektedir. Regülatörün fişli olan giriş kablosu, kombinin elektrik kablosunu ayıran uçların yerine bağlanarak sigorta girişi yapılır. Burada bağlantının işinde uzman tarafından yapılmasına dikkat edilmelidir. Kahverengi uç faz, mavi uç ise nötr ucu şeklindedir. 
Bu kapsamda kahverengi ucu sigortaya, mavi ucu ise boşta kalan diğer mavi uca klemens yardımı ile bağlamalısınız. Ayrıca elektrik bandı ile izolasyon işlemi de sorunsuz yapılmalıdır. Kablonun ucuna ise monofaze olacak fiş bağlantısı yapılır. 
Yapılan bu işlemler sonrasında sigorta açılarak regülatörün aç kapat anahtarı da açılır ve devreye alınır. Kombinin fişi ise regülatörün çıkışına takılarak kombi tekrar açılır ve kurulum sona erer. Regülatörün işlevini sağlıklı ve sorunsuz şekilde yerine getirmesi için mutlaka standartlara uygun ve gerekli belgelere sahip olmasına dikkat edilmelidir.
 
Kombide regülatör kullanmak cihazın kullanım ömrünü uzatacağı gibi olası arızaların da önüne geçmek açısından yararlı olacaktır. Kombide regülatör kullanılmıyorsa voltaj dalgalanmalarına karşı cihaz savunmasız durumdadır. Bu durumda elektronik kart yanacak ve zarar görecektir. Voltajı her zaman 220 olarak sabitlediği için regülatör kullanımı ile birlikte elektrik akımının düzensizliğine önlem almak mümkün olmaktadır. Ayrıca seyrek de olsa regülatörün olmaması halinde cihaz bir anda voltaj dalgası yüzünden ateşleme de yapabilir ve bu çok daha büyük sorunlara yol açabilir.