Dış Mekân Organizasyonlarında Elektrik Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Dış mekân organizasyonları son zamanlarda en çok tercih edilen organizasyonlar arasında olmuştur. Pandeminin gölgesinde geçirdiğimiz zamanlar da dış mekanlarda yapılan organizasyonları insan sağlığı için tercih ettik. Bu zamanlar da aslında dış mekân organizasyonların ne kadar güzel olduğunu, olanaklarının ne olduğunu anladık. Bunların yanı sıra olumsuz hava şartları ve kurulan elektrik sistemlerinin yaşatabileceği sorunları da görmüş olduk. Bugün dış mekân organizasyonlarının ne olduğunu, nasıl sorunlarla karşılaşabileceğimizi çözümlerinin ne olduğunu göreceğiz.

Dış Mekân Organizasyonları Nelerdir?

Dış mekân organizasyonla birçok alanda ve eğlencede yapılmaktadır. Bugün sizler için en çok yapılan dış mekân organizasyonlarından bahsedeceğiz.

Düğünler, son zamanlarda açık hava düğünleri oldukça ön plana çıkmıştır. Bunun nedeni olarak pandemi süreci, kalabalığın daha rahat etmesi gibi pek çok neden sayılabilir. Dış mekân düğünlerinde çok güçlü ses sistemleri ve çok gösterişli ışık sistemleri kullanılmaktadır.

Yine son zamanların en büyük trendleri arasına giren açık hava konserleri vardır. Açık hava konserleri, muhteşem bir ses sistemi ve ışık sistemiyle dizayn edilmektedir.

Dış mekan organizasyonların en popüler iki etkinliğinden bahsettik. Bu organizasyonlarda çok güçlü ses ve ışık sistemleri kullanılmaktadır. Bu ses ve ışık sistemleri çok yüksek derecede elektrik kullanmaktadır. Elektriğin bu denli kuvvetli olduğu yerlerde elektrik güvenliği birinci plana çıkmaktadır. Dış mekan organizasyonların elektrik güvenliği regülatör sayesinde sağlanmaktadır. Regülatörler bu noktada hayati önem taşımaktadır. Biraz regülatörden bahsedelim;

Regülatör Nedir?

Regülatör, şebekeden gelen gerilimde meydana gelecek olan dalgalanma ve dengesizlik durumlarında gerilim regülasyonu sağlayan cihazdır. Regülatör şebekeden gelen gerilimi belirli düzeylerde sabit tutar.

Regülatör, içerisinde bulunan donanımsal parçalar sayesinde enerji düşük geldiğinde yükselmesini, yüksek geldiğinde ise düşmesini sağlamaktadır. Bu düşürme ve yükseltme işlemlerini içerisinde mevcut olan elektronik devre yardımıyla yapmaktadır.

Regülatörün yapısında mikroişlemcili voltmetre, varyak ve servo motor bulunmaktadır. mikroişlemcili voltmetre, gerilimdeki değişimleri ölçer. Varyak ise bu değişimler ile sabit tutulacak değer arasında bulunan farkı hesaplar. Son olarak servo motor, çıkar fark büyüklüğünde akım gücü uygular.

Regülatör Nasıl Çalışır?

Regülatörler, trafo ve hassas yapıya sahip olan varyak sistemlere seri bağlama şeklinde çalışmaktadır. Booster diye tabi edilmektedir ve gerilimin dengelenmesinde mükemmel bir rol oynamaktadır.

Regülatörler servo motor ve yayılım elemanlarından meydana gelmektedir. Herhangi bir kısa devre sorunu olduğu zaman yüksek akım gitmesini sağlamaktadır. Regülatörler yapısı bakımından 2’ ye ayrılmaktadır. Bunlar; servo yapılı regülatör ve statik yapılı regülatörlerdir.

Statik yapılı regülatörlerin, servo regülatörlerden farkı gerilimde olacak herhangi bir değişime daha hızlı cevap vermesidir. En ufak bir gerilim farkı dahi olsa statik regülatörler buna cevap verir. Servo regülatörlerin tek eksik tarafı bu değişimlere çok hızlı cevap verememesidir.

 

Regülatör Kullanımının Faydaları

Elektrik sistemlerinde regülatör kullanmak birçok avantaj sunmaktadır bizlere. Bunları şöyle sıralayabiliriz.

  • Elektrik akımının fazla gelmesiyle oluşacak yangınlar, tesisat arızaları, cihazların işlevini yitirmesi gibi sorunlarla karşılazmazsınız.
  • Sürekli olarak elektriği kontrol etmeniz gerekmez. Regülatör kullandığınızda sizin yerinize elektriği dengede tutacağı için size ekstra yük olmaz.
  • Cihazlarda oluşabilecek kısa devre durumlarının önüne geçer. Bunu kısa devre oluşturabilecek bir durum söz konusu olduğunda yüksek akım göndererek yapmaktadır.
  • Büyük akımların önüne geçtiği için cihazlarınızın aşırı ısınmasının önüne geçer. Cihazlarınız daha uzun ömürlü olur. Ayrıca daha az ısınan cihazların çalışma süreleri daha uzun olacaktır.

Kısacası dış mekân organizasyonlarında kullandığınız, yüksek değerli elektronik cihazların ömrünü uzatmak ve herhangi bir sorunla karşılaşmamak için regülatör kullanmanız şarttır.