Inverter Nedir ve Ne İşe Yarar Nasıl Çalışır?

Inverter Nedir ve Ne İşe Yarar Nasıl Çalışır?
Günümüzde enerji tasarrufunun önemi çok yüksektir. Özellikle enerji tasarrufu için karşımıza çıkan İnverter ürünleri, pek çok konuda tasarruf amaçlı kullanılmaktadır. Enerji günümüzde en önemli unsurların başında gelmektedir. Bunun sonucu olarak enerji tasarrufu son derece büyük bir önem taşır hale gelmektedir. Hele ki faturaların sürekli yükselmeye başladığı şu günlerde, bu sürece ilişkin çok fazla seçenek bulunmaktadır. Biz size bu anlamda daha detaylı bir sunum sağlamakta ve beklentileri de aynı fırsatlarda ön plana çıkarmaktayız. Daha fazlası için tek bir tıklama işlemi yeterli olacaktır.
 
Bu sebeple enerji tasarrufunu sağlanabilmesi için devrelerdeki frekans ayarını düzenleyen niteliğe sahip durumdaki cihazlar kullanılmaktadır. Bu cihazlara ise inverter adı verilmektedir. Doğru akımı akımı alternatif akıma, alternatif akımı da doğru akıma çeviren ve 3 fazlı çalışma sistemine sahip netliği bulunan, gerilim ve frekansları düzgün bir biçimde ayarlayan tüm cihazlar inverter olarak adlandırılır. Diğer bir tabiri ile inventer; 12V, 24V ve 48V doğru akıma sahip durumdaki akü voltajını 230V alternatif akım 50 Hz voltajına çeviren elemanlardır.
 
 Enerji tasarrufunu sağlamak amacıyla birçok farklı cihaz kullanılmaktadır. Bu anlamda enerji tasarrufunu sağlamak amacıyla devrelerdeki frekans ayarını düzenleyen cihazlara da inverter ismi verilmektedir. Alternatif akımı doğru akıma, doğru akımı da alternatif akıma çeviren ve 3 fazlı çalışma sistemine sahip olan, gerilim ve frekansları düzgün bir şekilde ayarlayan tüm cihazlar inverterdır. Daha basit bir şekilde anlatılacak olursak; inverterler 12V, 24V ve 48V doğru akıma sahip akü voltajını 230V alternatif akım 50 Hz voltajına çevirirler.
 
İnverter ürünleri ne işe yarar?
 
İnverterlerin geliştirilme amacı öncelikli olarak tasarruf sağlamaktır diyebiliriz. Mekanik aksam hatalarını azaltır ve parçaların tamir, bakım maliyetlerini aza indirir. İnvertörün faydası aynı zamanda parçaların ömürlerini uzatmasıdır. İnvertör reaktif enerjiyi azaltır ve tasarruf sağlanmasını sağlar. Yenilenebilir enerji kaynaklarında kullanılan inverterler yüksek verimlilik ve güvenilirlik sağlar. Gece olduğunda elektrik kaynağı olarak şebekeyi kullanırken, gün içerisinde enerjiyi fotovoltaik paneller aracılığı ile elde edİnverterler solar sistemlerinin de önemli bir parçasıdır. Solar sistemlerde kullanılan 2 çeşit inverter vardır. İlki on-grid inverterlerdir.
 
On-grid inverterler lisanssız güneş enerjisi sistemlerinde üretilen elektriği dönüştürmek için kullanılır. Üretilen elektriğin depolama ihtiyacı yoktur direkt şebeke gerilimine dönüştürülür ve dağıtım şirketlerine iletimi sağlanır. Bir diğer inverter çeşidi ise off- grid adı verilen inverter tipidir. Off-grid sistemlerinde kullanılan inverterler şebeke elektriğinin olmadığı yerlerde daha yaygın olarak kullanılır. Kendi içlerinde ayrımları mevcuttur. Off-grid inverterlerde iki tip çıkış dalgası vardır. Bunlardan biri modifiye sinüs olarak tanımlanır diğeri ise tam sinüs adındadır.
 
Çoğunluklu olarak inverter özelliği 0,5 ile 2000 Hz arasında hız ayarı yapabilmesi olmaktadır. Bunun anlamı ise inverter, ilk olarak şebekelerdeki gerilimleri doğrultur ve ardından da şebekede oluşan tüm gerilim dalgalanmaları, pikleri ve bozucu nitelikteki elektrik dalgalanmalarını ara devre elemanı niteliğine sahip durumda olan kondansatör ve bobinlerde filtreleyerek temizler. Böylelikle cihazlarda enerji tasarrufu önemli ölçüde artar. İnventer elemanlar kalkış akımları olmadığından dolayı herhangi bir şekilde şebekeye zarar vermezler ve aç/kapat sistemi ile çalışmazlar. Bu elemanlar yalnızca en az ve en çok aralıklarla çalışırlar. Bundan dolayı da sıklıkla kullanımları söz konusu olur.
 
İnverter ürünleri nerede kullanılır?
 
İnvertörlerin kullanım alanı genellikle televizyonlar, aydınlatma lambaları, bilgisayarlar ya da elektrikli el aletleri gibi alanlardır. Yanı sıra kaynak makinaları, arabalar, tekneler ya da mobil ortamlarda da çalıştırılmaya olanak sağlar. İnvertörlerin ideal olduğu alanlardan biri de rüzgâr ve güneş enerjisi sistemleridir. Ayrıca araç içi laptop, kamping, tekneler ve LCD TV’ler için de idealdir.
 
Bu tip cihazların kullanımı her geçen gün biraz daha artıyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri sağladığı tasarruftur. Yenilenebilir enerji kaynaklarına duyulan ihtiyaç ve ilginin artması ile bu kaynaklardan elde edilen enerjinin kullanıma uygun hale getirilmesi önemlidir. Bu noktada inverter ve benzeri cihazların kullanımı her geçen gün ivme kazanmaya devam edecektir.
 
İnverterler, DC geriliminden AC gerilimi elde edilmesi amacıyla da kullanılan bir cihaz olarak karşımıza çıkmaktadır. Konun daha net anlaşılması adına örnek verilecek olursa; kesintisiz UPS kaynaklarında hem konvertör hem de invertör kullanımı söz konusu olmaktadır. AC gerilim ilk olarak konvertöre gelir ve burada DC’ye çevrilir. Bu sürecin ardından oluşan DC sinyali inverter içerisinde AC’ye çevrilir. Böylelikle 220 volt elektriğin olmadığı bir alanda 12 ve 24 voltluk aküden 220 volt enerji elde edilebilmesi mümkün hale gelir.
 
İnventör diğer tabiri ile inventerler geniş bir kullanım alanına sahiptirler. Bunlar:
 
- Elektrikli araçlarda
- Güneş enerjisi sistemlerinde
- Kesintisiz ve primer anahtarlamalı güç kaynaklarında
- Motor hız kontrolü devrelerinde
- Anahtarlamalı güç kaynağının yapı taşı olarak kullanılırlar.
 
Güven İş elektrik elektronik makine sanayi şirketi olarak bu konuda sunduğumuz ürünlere doğrudan göz atabilirsiniz. Regülatör ürünlerinden tutun da inverter modelleri, varyak sistemler, redresörler, test ve ölçüm cihazları, ups ve güç kaynakları, transformatörler, akü kabini ve batarya bankaları gibi pek çok ürüne tek bir tıklama ile ulaşabilirsiniz.