İzolasyon trafosu nedir? Ne işe yarar? Nasıl çalışır?

İzolasyon trafosu nedir? Ne işe yarar? Nasıl çalışır?
İzolasyon trafosu, insanları ve sistemleri korumaya yönelik önemli bir sistemdir. Bu sistemler, kendi içinde değişken ve etkili bir kullanım sunmaktadır. İzolasyon trafosu, insanları ve sistemleri korumaya yönelik olarak üretilmiş bir sistem olarak ifade edilebilir. İzolasyon trafosunun kullanılmadığı durumlarda kişi elektrik çarpma tehlikesi ile karşı karşıya kalır. Gerekli güvenliğin sağlanması için ise izole trafo kullanılması gerekir. Güvenilirliği ile ön planda yer alan izolasyon trafosu şebekelerde oluşan manyetik gürültünün yüke yansımasını önleyen trafodur. Şebeke ve yükün birbirinden ayrılmasını sağlamaktadır. Adından da anlaşılacağı üzere izolasyonu olan trafolardır. Nüve ile sarımlar arasında izoleyi sağlayan, düşük elektrik gerilimleri gerektiren alanlarda kullanılan cihazlara izolasyon trafosu adı verilmektedir.
 
İzolasyon trafosu, yük ve şebekenin birbirinden yalıtılmasını sağlamak amacı ile kullanılmaktadır. İzole trafosunun olmadığı durumlarda bir kişinin şebekeye dokunması durumunda toprak potansiyelinde bulunuyorsa o kişiyi elektrik çarpar. Şebekede izole trafo bulunduğu durumlarda ise kişi şebekeye dokunduğu durumda bile elektrik çarpması ile karşılaşılmaz. İzolasyon trafoları trafolar arasında en çok tercih edilen trafo çeşididir. İzolasyon trafoları görevi ve işlemi bakımından daha güvenilir olduğundan dolayı ve daha fazla özelliği bulunduğundan dolayı tercihlerin arasında ilk sırada yer almaktadır. Elektrikler bazı olağan dışı durumlardan meydana gelen sonuçlardan dolayı çarpılmaya yol açabilmektedir. Bazı cihazlar veya alanlarda elektrik çarpılma riski oldukça yüksek olmaktadır. İnsanların elektrik çarpılmasından etkileneceğini alanlara izolasyon trafosu yerleştirilmektedir. Bu sayede elektrik çarpmalarının önüne geçilir.
 
İzole elektrik trafoları kişiyi elektrik çarpmalarına karşı korumasının yanında aynı zamanda da sanayi sektöründe sıklıkla kullanılmakta olan makinelere de gelebilecek zararın en minimum düzeye indirilmesine olanak sağlar. İzolasyon trafoları, tek faz izole trafolar ve 3 faz izole trafolar olmak üzere iki kısımda incelenebilirler.
 
İzolasyon trafo fiyatları nedir?
 
İzolasyon trafolarının fiyatları ağırlıklarına ve voltlarına göre değişkenlik göstermektedir. Volt ve ağırlık artıkça fiyatta artmaktadır. Kullanım alanları izolasyon trafolarının büyüklüğünü belirlemektedir. Kullanım alanı farklı oldukça izolasyon trafolarının ihtiyaç duyulan ağırlığı da değişmektedir. Buda doğrusal olarak fiyatların farklı olmasına yol açmaktadır. Fiyatların değişkin olmasının diğer bir sebebi ise firma farklılığıdır. Firmaların farklı olması fiyatların farklı yansımasına sebep olmaktadır. İzolasyon trafosu çalışma prensibi diğer trafolar gibidir. Birinci bobinle ikinci bobin arası akımın indüklemesi için birbirine sargılı elektro mıknatıstan oluşmaktadır. İzolasyon trafosunda birincil bobin ikinci bobine göre daha fazla sarılırsa voltajda düşme yaşanırken, ikinci bobin birinci bobinden daha fazla sarılırsa bu seferde voltajda artma yaşanmaktadır.
 
İzolasyon trafosu nasıl bağlanır?
 
İzolasyon trafosunun bağlantısı doğru şekilde yapılmalıdır. Trafonun bağlanması esnasında özellikle topraklanma bağlantısına dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü izolasyon trafosu çarpılma riskinin önüne geçtiği için bağlantısının doğru yapılması gerekmektedir.
 
Sadece nötr ucu tuttuğumuzda çarpılmayız.
Faz ucunu tuttuğumuzda çarpılma nedenimiz, trafo merkezlerinde yıldız orta noktasının toprağa bağlanmasıdır.
Faz ucunu tuttuğumuzda toprak yardımı ile trafo merkezindeki yıldız ucuyla akım yolu tamamlanır.
Şebekeye ve toprağa bağlı olmayan, bir jeneratörün herhangi bir ucunu tuttuğunuzda çarpılmazsınız, akım yolu tamamlanmadığından dolayı izolasyon trafoları şebekenin toprakla bağlantısını kestiği için çarpılmayı engellerler.
 
Neden izolasyon trafosu kullanılıyor?
 
Genel olarak ise yüksek gerilim farklı olan ve dönüşüm oranlı trafolarda izolasyon trafosu kullanımı tercih edilmektedir. İzolasyon trafosunun kumanda devrelerinde yaygın olarak kullanıldığını söylemek de mümkündür. Yüksek gerilim bulunan şebekelerde manyetik gürültülerin yüke yansımasını önleyici etkiye sahip olması sebebiyle de izole trafo kullanımı tercih edilmektedir.
 
Şarj aletlerinde ve adaptörlerde yine izolasyon trafoları sıklıkla kullanılmaktadır. Bu sayede yüklerden kaynaklı olarak meydana gelen manyetik kirliliğin de şebekeye aktarılmasının önüne geçilir. 3 faz izole trafolar ise genel olarak endüstriyel amaçlı olarak kullanılırlar. Cihazların daha sağlıklı bir şekilde kullanılabilmesi için öneme sahiptir.
 
İzolasyon trafosu, hem kullanılan makineler için hem de insan sağlığı için büyük bir öneme sahiptir. Şebeke ve yük arasında yalıtım görevi gören bir trafo olarak ifade edilebilir. İzolasyon trafosu kullanımına bağlı olarak şebekede oluşabilecek olan dengesiz yüklenme gibi sorunlarında önüne geçilmiş olur. Tercih edilen güç seviyesine göre izolasyon trafosunun maliyetinde de değişikler meydana gelebilir.
 
İzolasyon trafosu hassas elektronik sistemler için de kritik bir rol oynar. İzolasyon trafosu, izole edildiği için elektrik çarpma riski bulunmayan bir sistem olarak ifade edilebilir. Genel olarak en yaygın kullanım şekli elektrik çarpması riski bulunan yerlerde bu riski ortadan kaldırmak içindir. Güvenlik yalıtımı sağladığı için izolasyon trafosu oldukça büyük bir öneme sahiptir. İzolasyon trafoları güvenilirliği daha fazla sağlandığından dolayı birçok alanda kullanılmaktadır. Özellikle yeni yapılanmalarda karşımıza sık sık çıkmaktadır. Enerji iletiminde ve dağıtımında kullanılan izolasyon trafosu okul, hastane, apartman, lojman yani kısaca elektrik dağıtımının gerçekleştiği birçok alanda kullanılmaktadır. Bu kadar çok tercih edilmesinin sebebi güvenilir olmasıdır.
 
Tıbbi izolasyon trafoları nedir?
 
Tıbbi izolasyon transformatörleri AC akımın izole edilmiş farklı bir AC akıma dönüştürülmesini, böylelikle beslediği ekipmanların ve cihazların elektriksel arızalardan etkilenmemesini sağlamak için kullanılır. İzolasyon transformatörleri ayrıca galvanik izolasyonlu sargıları ile elektriksel şoklara karşı koruma, hassas cihazlar için elektriksel gürültüleri bastırma ve aralarında bağlantı olmayan iki devre arasındaki güç transferi için kullanılır. Bu ürünlerde yer alan elektrostatik koruma sayesinde, bilgisayarlar, laboratuvar aletleri ve buna benzer hassas cihazların beslemesinde kullanılır. Güven İş Elektrik ailesi olarak bu konuda ürettiğimiz ürünlere göz atabilir ve detaylı iletişim için bizlere ulaşabilirsiniz.